Вентилатор за баня

Необходим ли е вентилатор за баня?

Необходимостта от наличието на вентилатор в тоалетната и банята е дължи на факта, че в съвременните жилища тези тип помещения са без прозорци и стандартната вентилационна тръба често не е достатъчна за пълно проветряване от миризма и влага. Ако мокрите помещения са на външна стена и имат естествено проветряване вентилаторът е необходим когато прозорците са затворени. Например през студените месеци и зимата.

 

Как да изберем вентилатор за банята?

По-долу ще посочим най-важните характеристики, на които да обърнете внимание при избора.

 

 

Основни параметри при избор на вентилатор за баня са:

1/ Мощност
Зависи от размерите на помещението. За баня с размери 5-9 м2 е необходим вентилатор с мощност 90-120 м.куб./ч, а за тоалетна със същите размери – 90-170 м.куб./ч.
С проста формула можете да изчислите сами необходимата мощност:
Обема на помещението се умножава по коефициент за кратност на въздуха /5 за бани и а за сервизни помещения, 7 за тоалетни/.
Резултатът е необходимата мощност на вентилатора. Като вентилатор с мощност 90 м.куб./ч е минимумът по БДС.

2/ Диаметър на отвора на въдуховода
Жилищата в България най-често са с въздуховоди с Ф100 мм, но има и такива с Ф120 мм и Ф 150 мм.
Преди да изберете вентилатор за баня задължително проверете диаметъра на въздуховода в банята. Можете да монтирате вентилатор с размер Ф100 на въздуховод Ф120, но тогава ще се нуждаете от преходници. Задължително проверете и монтажната дълбочина. Обикновено тя е между 60 и 80 мм, но изненади винаги са възможни.

3/ Ниво на шум
Препоръчваме вентилатор с ниво на шум 20 – 25dB, максимум 30dB. За предпочитане е да се избере вентилатор с лагери, а не на втулка, защото при втулката след износване шумът може да нарасне чувствително и да се налага смазване и почистване.

4/ Степен на автоматизация
Сензор за влага, таймер, сензор за светлина, сензор за миризми са допълнителните екстри които може да търсите.

5/ Степен на прахо и влагозащита
Каква защита от влага трябва да има вентилаторът за баня? Минимумът е IP44. Продукти, означени с такава степен на защита могат да работят безпроблемно в среда с частици с размер до 1 мм, като в същото време имат ниво на влагозащита равна на струя с директно насочена вода с диаметър 6,3 мм, без значение от посоката.

6/ Възвратна клапа
Наличието и възпрепятстваща обратното навлизане на замърсен и студен въздух от вентилационната шахта.

7/ Консумация на електрическа енергия
Като цяло, вентилаторите са електрически устройства с ниска консумация на електроенергия. Колкото по-мощен е вентилаторът,
толкова повече ток ще консумира, но обичайните числа са около 8-25W, като мощност 8-10W осигурява дебит около 90 m3/h,
а 18-25W – 160 m3/h. Ако обаче има наслояване на прах около оста на вентилатора, или перката частично опира в тръбата,
в която е поставена, е възможно механичното усилие, което е предизвикано от този проблем да увеличи значително консумацията
на ток, както и да се характеризира с увеличено ниво на шума. Затова ако забележите силно увеличение на шума е по-добре да
спрете уреда и да извикате специалист, който да го провери.

При избор на вентилатор попитайте и за гаранцията, която се измерва в брой часове работа или години. Желателно е вентилатора да може да работи поне 30 000 часа или поне 2 години. Това са обичайните нива на гаранцията, която сериозните производители осигуряват.

Естествено и външният вид е важен!

Compare listings

Compare