Предимства и особености при различните видове покриви

Видове покриви и техните особености

Какъв покрив да изберете за новият си дом? Двускатен, плосък или четирискатен? Материалите и видът покрив са определящи за визията и характера на сградата. Дали ще бъде класическа, модерна, семпла или представителна зависи от дизайна и вложените материали.

Сградата е ансамбъл от елементи и покривът е важна част от тях. Наричат го петата фасада. Освен естетически функции покривът предпазва сградата от атмосферните въздеъздействия – дъжд, сняг, градушка, студ, прегряване и вятър. Покривът трябва да реши и проблемите с кондензацията на водни пари от вътрешноста на къщата. Затова е особено важно е той да бъде изграден правилно и с качествени материали.

Независими какъв е покрива той трябва да притежава следните строително-технически качества:

 • здравина, сигурност и дълговечност, включително и за закрепващите елементи за покривката;
 • лека и удобна технология на изпълнение, която да доведе до по-ниска стойност на строително-монтажните работи и до по-малко пропуски при изграждането;
 • ниска стойност и достъпност на материалите;
 • възможно по-висока степен на огнеустойчивост;
 • добър външен вид, за да се постигне желаното архитектурно въздействие;
 • малки експлоатационни разходи за ремонт и поддържка.

Заедно ще разгледаме особеностите при различните видове покриви и материали.

 

Скатни покриви

Скатните покриви са най-разпространените в нашата страна. Добре отвеждат дъждовната вода посредством система от улуци и водосточни тръби. Ако покривът има стрехи те допълнително пазят външните стени при дъжд. Улуците и водосточните тръби могат да са видими или скрити зад обшивка. Не трябва да се подценява факта, че в тях се събират листа /предимно есента/, които могат да ги запушат. Решение за този проблем е редовното почистване /когато са лесно достъпни/ или предварителното им покриване с предпазна мрежа. През зимата е възможно замръзване на вода във водосточните тръби. Поставянето на нагреватели в тях е скъпо от експлоатационна гледна точка решение. Добре е дори когато са скрити да могат лесно да се обслужват.

Вече не е новост използването на соларни системи и колектори за топла вода и включването им към системите на сградата. Соларната технология дава възможност за производство на енергия – надеждно и безплатно. В България слънчевата радиация е минимум 1200 kWh/m2, което не е за пренебредване! Затова ако сте решили да използвате такива системи е добре да ги заложите още при проектирането. Соларните системи могат да се впишат в равнината на покрива.

През последните години се затвърждава тебденцията подпокривното пространства да се използва за жилищни нужди. Това решение има предимства пред неизползваемия таван. По-евтино е и сградта по лесно се вписва в градоустройствените изисквания за височина. Същевременно такова решение завишава изискванията към качесрвата на покрива.

Скатните покриви могат да придадат на сградата и класически и традиционен и модерен облик. Най-често използваните материали при тях са:

 

 • Керамични керемиди

Керамичните керемиди са традиционен материал, издържал проверката на времето. Този вид керемиди дават възможност за добро оформление на покрива и постигане, и на традиционен, и на съвременен престижен облик. Има богато разнообразие от цветове и форми. Трудногорими са. Достъпни са. Лесно могат да се подменят.

Нашият съвет е да използвате керемиди с по-дълъга експлоатационна годност, да не спестявате от допълнителните материали като хидроизолациона мушама и пароизолация. Покривът да е вентилируем.

Керамичните керениди са приложими при наклон на покрива от 18 до 60 градуса. Не ви съветваме да ги използвате при стойности блички до граничните. Нашият опит показва, че дори и при добро изпълнение и наклон по-малък от 22 градуса са възможни течове. От друга страна при големи наклони керемидите трябва да се заковават, което оскъпява изпълнението.

 

 • Бетонови керемиди

Всичко казано за керамичните керемиди важи и за бетоновите. Визуално трудно миже да ги различите. Имат по-дълъга експлоатационна годност.

 

 • Метални керемиди

Металните керемиди имат дълъг живот, различна форма, имитираща керемида и богато разнообразие от цветове. Създават стилна визия. Особено подходящи са за реконструкции на съществуващи сгради заради ниското си тегло. Недостатък при тях е шумът, който възниква при силен дъжд или градушка. Това е проблем особено при обитаемите подпокривни пространства. Решение е завишаване на шумо и топлоизолация. Металните керемиди са приложими и при по-малки наклони на покрива.

 • Битумнит керемиди

Битумните керемиди на практика са хидроизолация. Разнообразни по вид, форма и цвят, имитират успешно други покривни покрития. Голямо предимство на този вид покритие е, че минималният наклон за битумни керемиди е само 12 градуса. Поради малкото им тегло са подходящи за бързи ремонти, реконструкции и надстройки. Постига се добра естетика на дома и отлично запечатване на покривната площ. Подходящи са за къщи в алпийски стил. Главен недостатък при тях е, че не са огнеустойчиви и при лош монтаж силният вятър ги накъсва. Трудно се подменят повредените части.

Битумните керемиди са създадени са северните страни. Когато се появиха на българския пазар преди двадесетина години притеснението ни беше, че не са подходящи за нашитя регион. Въпреки това по настояване на наши клиенти заложихме в проектите на техните къщи битумни керемиди. До сега те се предтавят отлично.

 

 • Ламелни покриви

Ламелни покриви са метални покривни системи с двоен фалц. Те са от обработена ламарина (цинк, мед, алуминий, титан-цинк, ламарина с полиетиленово покритие и други). Крайният продукт е с много елегантна визия. Материалите са леки и надеждни, има разнообразие от цветове и възможност за изкуствено състареняване. Голямо предимство е възможността за покриване на всякакви наклони и повърхнини.

Системите от ламарина все повече се използват за направа и на фасади. Така покривната плоскост преминава и стената се сливат. Изработените от ламарина фасади са устойчиви, леки и значително по-евтини спрямо други материали. Възможностите за дизайн на сградата са неограничени. Придават стилна, модерна визия.

Монтажът на този вид покрив изисква високо квалифицирани изпълнители.

 

 • Каменни плочи

Каменните плочи се отличават с изключителна здравина, дълготрайност и сигурност. Екологичен материал с бърз и лесен монтаж. Възможностите за архитектурно оформление при каменните плочи е голямо. С тях може да се постигне както класически вид, така и модерна визия. Използват и за направа на фасади.

 

Плоски покриви

Това са покриви  с наклон по-малък от 5 градуса. Те дават възможност за голямо разнообразие при проектирането на архитектурата на форма на сградата. С тях лесно се постига модерна визия и изчистени линии. Голямо предимство при тези покриви е, че днес на пазара се предлагат цели пакети, готови за употреба и инсталация. Леки са и не изискват специфична конструкция. Фактор, който не е за подценяване – в повечето случаи тези покриви излизат по-изгодно от скатните.

Друго предимство на плоските покриви е възможноста да се оформят като използваеми покривни тераси.

Дали ще изберете скатен или плосък покрив зависи от архитектурния проект на вашия дом, но що се отнася до покривните материали, при техният избор решението зависи и от вас. Инвестирайте в качествена изработка и качедтвени материали, за да си осигурите комфорт и спокойствие.

 

Предишна статия

Видове покриви

Следваща статия

Устойчива архитектура

Compare listings

Compare