Живот в дървена къща

Предимства на дървените къщи

Мечтаете ли за живот в красива дървена къща? Ако все още не сте построили дом и това ви предстои, може смело да напрвите този избор. Къща от дърво! Често хората не вземат такова решение поради преобладаващото мнение, че дървените къщи са по-неустойчиви и изискват по-големи разходи за строителство и подръжка от традиционние къщи. Но това не е вярно.

По-ниска себестойност

В общия случей строитеството на дървена къща е по-евтиното от строителството на монолитна. Това се дължи не само на цената на дървесината но и на по-икономичните фундаменти предвид ниското общо тегло на къща от дърво. Решаващо за разходите е високата степен на предварителна заготовка, а също и на краткия период за строителство. Една дървена къща се изгражда за около 3 – 4 месеца при 2 години срок за подобна изпълнена по монолитна технология.

Дървените стени са по-тънки от тухлените при еднакви топлоизолациони показатели. Така при една и съща квадратура, светлата площ при къщите от дърво е по-голяма.

Често собствениците оставят дървената консрукция отвътре видима. Такова решение осигурява уникална атмосфера, но също така спестява средства от довършителни работи, време и материали.

Устойчивост

Сглобяемите дърени къщи са отличен избор дори за сеизмичните райони. Къщите от масивни дървени греди имат висока якост на огъване, което дава възможност на структурата на сградата да задържи формата си дори по време на екстремни земетресения.

Масивната дървесина е изненадващо  огнеустойчив материал, който може да издържи на огън дори по-добре от бетонни или стоманени колони. Дървото съдържа около 15% вода. Ето защо, преди дървото да започне да гори водата в него трябва да се изпари. При пожар, масивната дървена къща ще се овъгли, но няма да се разпадне както леките рамкови или метални конструкции.

Правилно проектирана и добре построена с качествени материали, дървената къща ще издържи векове наред!

Здравословен живот

Дървените къщи се грижат за доброто ни здраве. Масивното дърво има уникалната способност да абсорбира влагата и да я освобождава обратно във въздуха, когато той изсъхва. Така по естествен начин дървесината балансира въздуха в затворените помещения кото подържа  влажноста до нива между 30 и 50%, което е оптимално за здравето.

Има изследвания кото са показват, че средите от дърво, понижават кръвното налягане и сърдечната честота, и създават чувство на релаксация. Освен това дървесината абсорбира шума и създава успокояваща, отпускаща атмосфера.

Комбинацията на отличната топлоизолация, доброто качество на въздуха в помещенията, акустичните предимства, здравословната среда и успокояваща, отпускаща атмосфера, и естествената топлина на дървото, създава перфектна среда за живеене.

Грижа за околната среда

Ако ви е грижа за природата дървената къща е отлично решение. При строителството с дървесина се използват предимно екологични материали и процеси. Знаете ли, че дървесината абсорбира и съхранява атмосферния CO² и че, дори като се вземе предвид транспортирането и, тя остава въглеродно неутрална? Всъщност това е единственият въглеродно неутрален строителен материал.

А когато старата дървесина вече не се използва за строителен материал може да бъде рециклирана за индустриално приложение или използвана за гориво.

Недостатъци на дървените къщи

Естествено няма еднозначен отговор на въпроса кое е по-добро. Строителството с дърво или монолитното строителсво? Всяко решение има своите предимства и недостатъци.

Не всяка архитектурна идея и сложна форма могат да се изпълнят с дървена констукция.

Основен недостатък е липсата на качествени суровини. Поради факта, че дървените къщи не са особено популярни в България и преобладава стоителството с тухли, няма достатъчно правилно изсушена дървесина за строителни цели. Обикновено тя е с прекалено висока влажност, което ще доведе до неприятнисти за живущите в последствие.

Друг голям недостатък е липсата на квалифицирани професионалисти, познаващи тънкостите на строителството с дърво.

Затова трябва да се доверете на доказани строители които държат на добрата си репутация и влагайте само качествеми материали при изграждене на вашия дом.

 

Compare listings

Compare