Промени в ЗУТ

Важни Промени в ЗУТ

Разрешение за строеж вече ще се издава при задължително условие да има приложена улична регулация. Това реши на второ четене парламентът с поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Друг поправка предвижда, че ателиетата ще имат статут на жилища и ще трябва да отговарят на условията за такива.

„Задължително условие за издаване на разрешение за строеж е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столична община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравков, беше прието с промени в Закона за устройство на територията. Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация“, коментира на страницата си във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според нея с промяната се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици. „Такива случаи не са изключение заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др.“, пише Фандъкова.

Новото законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани, допълва столичният кмет.

„Втората съществена промяна, която е постигната след предложения на Столична община, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети. Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп до бъдещата сграда“, отбелязва Фандъкова.
„Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност както за тях, така и за гражданите”, продължава тя.

„Получихме подкрепа и за затваряне на възможността да се строят сгради с ателиета, заобикаляйки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези за жилища“, пише Фандъкова.

Другата приета промяна в ЗУТ забранява възможността в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. Новият текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства.

Преди дни от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) призоваха в интервю за Bloomberg TV Bulgaria за спиране на „порочната практика“ с постоянни кръпки в ЗУТ, който е променян над 90 пъти от началото на века. „Нека се приеме нов закон, с който да се регулират отношенията между граждани, предприемачи, собственици на имоти, проектанти, строители и администрация“, настояват предприемачите.

„Един закон трябва да бъде прост и ясен, да регламентира отношенията между участниците в процеса, а не да създава комфорт на администрацията“, заяви Георги Шопов, председател на Управителния съвет на НАСП и управител на „Тобо Груп“.

„Приветстваме желанието на Столична община да промени ЗУТ, но нашите забележки са, че пак се работи на парче. Промените, които са с цел защита на обществения интерес, всъщност водят до обратния ефект. Големите проблеми в бранша са презастрояването, отчуждаването на улиците и липсата на инфраструктура“, допълни той.

 

Източник: https://www.investor.bg/

Предишна статия

Кадастър

Compare listings

Compare